Lipidy (tłuszcze i oleje naturalne) cz.1

Lipidy (tłuszcze i oleje naturalne)
W preparatach kosmetycznych oprócz parafin stosowane są przede wszystkim tłuszcze i oleje pochodzenia roślinnego, a także substancje tłuszczopodobne. Tłuszcze naturalne (lipidy) i niektóre substancje tłuszczopodobne (lipoidy), np. woski, należą do związków chemicznych z grupy estrów.
Tłuszcze są estrami gliceryny i kwasów tłuszczowych. W skład jednej cząsteczki tłuszczu wchodzą trzy cząsteczki kwasów tłuszczowych. Z jedną cząsteczką gliceryny tączą się różne kwasy. Właściwości tłuszczów naturalnych i ich przydatność kosmetyczna zależą od rodzaju wchodzących w ich skład kwasów tłuszczowych. Zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych obniża temperaturę topnienia tłuszczu. Tłuszcze będące w temperaturze pokojowej w stanie ciekłym nazywamy olejami. Tłuszcze stałe są najczęściej pochodzenia zwierzęcego. Tylko nieliczne tłuszcze roślinne mają stałą konsystencję, np. masło kakaowe. Tłuszcze otrzymywane ze zwierząt morskich i większość otrzymywanych z roślin są olejami.

Obecnie coraz częściej w kosmetyce stosuje się tłuszcze otrzymywane biotechnologicznie. Taki sposób wytwarzania tłuszczów pozwala na uzyskanie produktów zawierających unikalne, rzadko spotykane w przyrodzie, kwasy tłuszczowe, np. 7-linolenowy.

Podobnie jak oleje mineralne, naturalne tłuszcze są hydrofobowe. W odróżnieniu od parafin mogą wnikać w warstwę rogową naskórka. Są używane jako podstawa emulsji w preparatach oczyszczających i pielęgnujących. Tłuszcze i oleje naturalne, w odróżnieniu od parafin, określane są jako przyjazne dla skóry, ponieważ ich właściwości są zbliżone do lipidów skórnych. Lipidy warstwy rogowej zbudowane są przede wszystkim z ceramidów, wolnych kwasów tłuszczowych, węglowodorów i steroli.

Głównym składnikiem tłuszczów są zestryfikowane kwasy tłuszczowe o łańcuchach z 12, 14, 16 lub 18 atomami węgla. Gliceryna może łączyć się zarówno z nasyconymi, jak i nienasyconymi, kwasami tłuszczowymi. Do nasyconych należą np. kwasy palmitynowy i stearynowy, do nienasyconych zaliczają się np. kwasy oleinowy, linolowy i iinolenowy. Oleje powstałe w wyniku estryfikacji gliceryny z wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi dość szybko jełczeją. Im więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, tym szybciej olej jełczeje. Wiązania podwójne są bardzo wrażliwe na działanie tlenu. Do olejów z kwasami nienasyconymi należy dodać przeciwutleniacze, np. tokoferol, aby uchronić je przed jełczeniem i rozpadem. Ze względu na swoje właściwości właśnie te oleje biorą udział w procesach biochemicznych w skórze, m.in. procesach regeneracji naskórka. Oleje z wiesiołka, pestek winogron, makadamia, kukui i inne zawierają dużo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe okazały się skuteczne w pielęgnacji skóry suchej i spękanej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *