Węglowodory i silikony

Proszę odnieść się do następującej sytuacji: kosmetyczka pokazuje klientce niektóre preparaty zawierające peptydy mlekowe. Klientka jest bardzo zainteresowana i czyta ulotkę: „…z czynnikiem wzrostu MPC…, …zawiera olej parafinowy… Zastanawia się przez chwilę. – Czy olej parafinowy nie jest produkowany z ropy naftowej? Czy to na pewno jest dobre dla skóry?”

Najprostsze węglowodory to metan (CH4) i etan (C2H6). Jeśli łańcuch węglowodorowy będzie stopniowo przedłużany o kolejną grupę CH2, powstanie szereg homologiczny. Opisane tutaj węglowodory łańcuchowe nazywane są alkanami.

Istnieje wiele obaw dotyczących stosowania parafin wynikających z faktu, iż wcześniej produkty zawierające parafiny często były bardzo zanieczyszczone. Ponieważ parafiny występują w produktach ropy naftowej, uważane są za nieodpowiednie dla skóry. Nie mają one jednak regenerować zniszczonej warstwy tłuszczowej skóry, ale przede wszystkim chronić skórę, zwiększać jej gładkość i decydować o konsystencji preparatów. Nie powodują one podrażnień skóry, gdyż parafiny nie wchodzą łatwo w reakcje. Przy zbyt grubej warstwie parafin (wazeliny) na skórze może dochodzić do nadmiernego gromadzenia się ciepła, co u chorych na świerzbiączkę ogniskową może prowadzić do uciążliwego świądu, dlatego osoby cierpiące na tę dolegliwość powinny unikać preparatów zawierających parafiny.

Węglowodory aromatyczne nie są stosowane w kosmetyce ze względu na potencjalne działanie mutagenne i rakotwórcze. Szeroko stosowane są ich podstawione pochodne.

Kwas benzoesowy jest pochodną benzenu stosowaną w preparatach kosmetycznych jako środek konserwujący. Chemiczne filtry przeciwsłoneczne, barwniki i substancje zapachowe olejków eterycznych również zawierają w swojej strukturze pierścień benzenowy.

Oprócz alkanów o budowie łańcuchowej i węglowodorów aromatycznych o budowie pierścieniowej, można spotkać węglowodory o łańcuchu rozgałęzionym. Związki te mają duże powinowactwo do skóry.

Silikony są syntetycznymi związkami, w których atomy krzemu połączone są przez mostki tlenowe. Atomy krzemu łączą się z rodnikami organicznymi. Oleje silikonowe zbudowane są z wielkocząsteczkowych nieusieciowanych łańcuchów. Ich lepkość wzrasta wraz z długością łańcucha. Oleje silikonowe mają dobre powinowactwo do skóry i tworzą na jej powierzchni cienką hydrofobową warstwę chroniącą ją przed działaniem czynników zewnętrznych. Silikony są szeroko stosowane w kosmetykach pielęgnacyjnych do włosów i skóry. Są także dodawane do produktów stosowanych do makijażu, takich jak puder, tusz do rzęs, pomadki do ust oraz lakiery do paznokci. Silikony ułatwiają nakładanie preparatów, tworzą na skórze, paznokciach czy włosach delikatny film. W lakierach do paznokci zwiększają elastyczność warstwy lakieru i zapobiegają przedwczesnemu jego odpryskiwaniu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *