Śluzy

Śluzy

Śluzy są substancjami pochodzenia roślinnego. Zawarte w nich substancje śluzowe i gumopodobne (pektyny) tworzą z wodą galaretę, która chroni skórę przed podrażnieniami. Śluzy są dobrymi emulgatorami emulsji O/W.

Czarny korzeń żywokostu lekarskiego, rosnącego na łąkach i przy brzegach stawów, obok śluzów zawiera substancję czynną: alantoinę. Alantoina jest produktem przemiany materii o delikatnym dziaianiu keratolitycznym, pobudza ziarninowanie, czyli gojenie uszkodzeń naskórka przez przyspieszenie podziału komórkowego. W kosmetyce alantoina stosowana jest w preparatach po opalaniu, przeciwtrądzikowych, kremach przeciwko zaczerwienieniom i podrażnieniom skóry. Stosuje się ją również w leczeniu trudno gojących się ran oraz zapaleniu żylaków. Wyciąg ma brązowy kolor i dlatego trudno jest go przetworzyć dla potrzeb kosmetycznych.

Żele z aloesu stosowały już Kleopatra i Nefretete. Sok aloesowy otrzymywany jest z liści aloesu. Jest gęsty i odbarwia się pod wpływem światła. Aby można go było zastosować w kosmetyce musi być specjalnie oczyszczony. Aloes zawiera liczne węglowodany i dzięki temu wygładza i nawilża skórę. Żel z aloesu oprócz fruktozy, glukozy i polisacharydów zawiera także aminokwasy, soie mineralne, witaminy, enzymy i fitohormony, substancje chroniące skórę przed działaniem promieni słonecznych. Wyciągi z aloesu jako substancje pielęgnujące i ochronne dodawane są do wielu kosmetyków do pielęgnacji skóry i włosów.

Chrzęścica (mech irlandzki) rośnie na wybrzeżach Oceanu Atlantyckiego w Irlandii, północnej Francji i Ameryce Północnej. Wyciąg uzyskuje się z wyrzuconych na brzeg czerwonych alg (krasnorostów). Algi suszy się i wybiela na słońcu, a po oczyszczeniu otrzymuje karagen (chrzęsło). Głównymi ich składnikami są substancje śluzowe o dużej zawartości cukrów, protein, jodu i bromu. Karagen stosowany jest jako emulgator, czynnik nawilżający i substancja zagęszczająca w środkach spożywczych oraz żelach i emulsjach kosmetycznych. Pozyskany z krasnorostów polisacharyd agar-agar służy jako środek za-gęstniający w beztłuszczowych preparatach kosmetycznych o konsystencji żelu oraz jako emulgator. Jest też składnikiem tabletek odchudzających, ponieważ dzięki pęcznieniu daje uczucie sytości.

W preparatach kosmetycznych stosowane są krasnorosty, sinice (cyanophyta), brunatnice (np. Ascophyllum nodosum), zielenice (np. aosa, czyli bulwa sałatowa) i inne. Zapewniają one odpowiedni poziom nawilżenia skóry, poprawiają elastyczność, pobudzają metabolizm komórkowy oraz napięcie tkanek. Ascophyllum nodosum przypisywane jest działanie bakteriostatyczne. Niektóre krasnorosty okazały się skuteczne przeciwko wirusom opryszczki. Substancje śluzowe brunatnie stabilizują konsystencję preparatów kosmetycznych i zwiększają ich gęstość. Dzięki temu na rynku pojawiła się ogromna ilość preparatów z algami do pielęgnacji twarzy i całego ciała. Do masek, masek miękkich, herbat, kapsułek i kąpieli dodawane są wysuszone, sproszkowane algi. Do kremów, olejów i żeli dodaje się wyciągi alkoholowe ze świeżych alg lub z proszku. Algi znalazły bardzo szerokie zastosowanie w kosmetyce – od A, jak preparaty przeciw cellulitowi – do Z, jak pasta do zębów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *