Lipidy (tłuszcze i oleje naturalne) cz.3

Ze względu na budowę chemiczną olej z jojoby nie jest, mimo swojej nazwy (olej), prawdziwym tłuszczem, ale płynnym woskiem. Nasiona meksykańskiego krzewu jojoby zawierają około 50% płynnego bezzapachowego wosku. Z chemicznego punktu widzenia olej z jojoby jest mieszaniną estrów nienasyconych kwasów tłuszczowych i nienasyconych alkoholi. Dobrze rozprowadza się na skórze i włosach i szybko wchłania. Nie pozostawia tłustej warstwy, zmiękcza i nawilża skórę.

Z powodu swoich właściwości pielęgnacyjnych olej z jojoby stanowi, zamiast olbrotu, podstawę wielu preparatów do pielęgnacji skóry i włosów. Od kilku lat stosowanie olbrotu (wosku pochodzenia zwierzęcego), jest zabronione ustawą o ochronie gatunków. Olej z jojoby jest popularny również z powodu zawartości naturalnych przeciwutleniaczy, dzięki którym nie jełczeje i jest bardzo trwały. Olbrot zastępowany jest też syntetycznymi ciekłymi woskami.

Masło z masłosza (masło Shea) uzyskiwane jest z miąższu orzechów drzewa masłoszowego. Składa się w 50% z triglicerydów, resztę stanowią wolne kwasy tłuszczowe i estry. Ten tłuszcz, konsystencją podobny do smalcu, jest dobrze tolerowany przez skórę, dobrze się rozsmarowuje, poprawia też właściwość zawierających go emulsji, nie pozostawia na skórze lepkiej, tłustej warstwy.

Ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych oleje roślinne dość szybko jełczeją, chyba że w ich skład wchodzą naturalne przeciwutleniacze. W przemyśle spożywczym często stosuje się proces utwardzania (uwodornienia) olejów polegający na zastępowaniu wiązań podwójnych pojedynczymi. Uwodorniony olej zmienia swoją konsystencję na bardziej stałą (w zależności od stopnia utwardzenia uzyskuje się tłuszcze półpłynne lub twarde), staje się również odporniejszy na jełczenie. Utwardzenie powoduje zmianę właściwości fizykochemicznych (m.in. wpływ na cement międzykomórkowy i błony komórkowe) oraz zanik aktywności biologicznej tłuszczów wysokonienasyconych, zmniejsza znacznie ich przydatność kosmetyczną. W kosmetyce utwardzone oleje roślinne są stosowane jako zamiennik wosków w recepturach sztyftów oraz jako składnik niektórych typów peelingów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *