Lipidy – woski

Lipidy – woski

Istotnymi surowcami do produkcji preparatów kosmetycznych są, oprócz triglicerydów, inne lipidy. Należą do nich płynne i stałe woski, alkohole tłuszczowe, lanolina i jej pochodne, cholesterol i inne sterole, lecytyna, ceramidy i inne.

Woski są produktami naturalnymi pochodzenia roślinnego, zwierzęcego lub mineralnego. Wosk oznacza zarówno mieszaninę węglowodorów i lipidów o stałej konsystencji (wosk pszczeli, ozokeryt, wosk karnauba i inne), jak i ester kwasu tłuszczowego i alkoholu tłuszczowego. W kosmetyce terminem wosk określa się obie wymienione wyżej grupy surowców.

Woski poprawiają konsystencję emulsji, stanowią bazę kosmetyków w sztyfcie. Są również składnikami kremów do ciała, preparatów do makijażu, pomadek do ust oraz mieszanek woskowo-żywicowych w preparatach depilacyjnych. W preparatach kosmetycznych stosowane są dwa rodzaje wosków pszczelich: wybielony nadtlenkami (cera alba) lub żółty, oczyszczony (cera flava). Wosk pszczeli dodawano do klasycznych cold-kremów, mimo że jest raczej słabym emulgatorem. Stałe woski są przede wszystkim dodatkiem konsystencjotwórczym. Znaczenie wosku J pszczelego jako surowca kosmetycznego obecnie znacznie zmalała.

Wosk karnauba otrzymywany jest z liści brazylijskiej palmy woskowej (woskownicy brazylijskiej). Jest to bardzo twardy wosk w kolorze od żółtego do szarozielonego. Dzięki swojej stałej konsystencji może zwiększać temperaturę krzepnięcia pozostałych składników preparatu. Doskonale nadaje się do produkcji kosmetyków w sztyfcie.

Wiele naturalnych wosków jest obecnie zastępowanych przez surowce syntetyczne. Przykładem może być olbrot, który całkowicie został zastąpiony syntetycznymi estrami alkoholu cetylowego (palmitynian cetylu i inne). Te estry zmiękczają, natłuszczają i nawilżają skórę (czyli mają działanie emoliencyjne), poprawiają także konsystencję emulsji.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *