Rumianek

Rumianek rośnie przy polnych drogach, na ugorach, w ogrodach oraz na polach i łąkach. Rumianek hodowlany z terenów uprawnych jest znacznie bogatszy w substancje czynne od dziko rosnącego. Wyciąg otrzymuje się z wysuszonych kwiatostanów, które zawierają, w zależności od pochodzenia, 0,3-1,5% olejku eterycznego z substancjami czynnymi, azulenem i bisabololem. W preparatach kosmetycznych wykorzystywane są wyciągi alkoholowe lub olejowe. Działają na skórę i błonę śluzową łagodząco i przeciwzapalnie. Ze względu na te właściwości wyciągi z rumianku znajdują się w lotionach po opalaniu, preparatach do pielęgnacji niemowląt, kosmetykach do kąpieli, w preparatach oczyszczających, kremach do rąk, kremach na dzień i na noc, maskach miękkich i ampułkach. Są one dodawane również do wielu preparatów do skóry podrażnionej, szorstkiej, zaczerwienionej i zmienionej zapalnie. Preparaty zawierające azulen mają niebieski kolor. Zależy to od barwy azulenu, który występuje w kolorach od niebiesko-fioletowego do granatowego.

Omówione tu rośliny należą do rodziny złożonych. U osób podatnych na uczulenia niektóre złożone, takie jak arnika, nagietek i rumianek, mogą wywołać uczulenie kontaktowe. Ostatnio panuje moda na tzw. kosmetykę naturalną i biokosmetykę, w której coraz częściej stosowane są preparaty z dużą zawartością wyciągów z roślin z rodziny złożonych. Preparaty takie mogą jednak zwiększać ryzyko uczulenia. Wyciągi z arniki, które mają właściwości rozszerzające naczynia krwionośne, przyczyniają się często do toksycznych podrażnień skóry. Problemem jest to, że uczulenie na arnikę może wywołać ogólną alergię na rośliny z rodziny złożonych, np. rumianek, krwawnik pospolity, nagietek, lwie paszcze oraz stokrotkę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *