Flawonoidy

Flawonoidy

Nazwa flawonoid wywodzi się od koloru wielu roślin zawierających te związki (flavus = żółty). Flawonoidy były kiedyś stosowane do farbowania wełny. Kosmetyka interesuje się flawonoidami ze względu na ich działanie uszczelniające naczynia krwionośne i przeciwzapalne. Flawonoidy także silnie działają przeciwrodnikowo i są od pewnego czasu szeroko stosowane w kosmetykach anty-age. Do surowców dostarczających flawonoidów zalicza się arnikę, nagietek, rumianek, karotkę oraz malinę.

Kwiatostany arniki górskiej, rosnącej w Europie i Azji Środkowej, zawierają oprócz flawonów także czerwono-żótty olejek eteryczny z azulenem i tymolem, parafiny, żywice, kwasy tłuszczowe oraz garbniki. Wyciągi z arniki zapobiegają zapaleniom, poszerzają naczynia krwionośne i pobudzają krążenie krwi. Stosowane są jako dodatki do środków pielęgnacyjnych do stóp, preparatów przeciw cellulitis, olejków do ciata i kąpieli, toników do twarzy i jako składnik past do zębów i toników do włosów. Nalewki z arniki do okładów oraz do płynów do płukania gardła są od dawna znanym środkiem leczniczym. Olejek eteryczny arniki jest także używany w produkcji perfum.

Ojczyzną nagietka jest południowa Europa. Nagietek znany jest także jako roślina ozdobna, z kwiatami od jasnożółtych po pomarańczowe. Wysuszone żół-to-czerwone płatki zawierają saponiny, flawony, olejek eteryczny, gorycze, żywice i kwasy. Najczęściej stosowany w kosmetyce olejek z nagietka przyspiesza gojenie ran i działa przeciwzapalnie, szczególnie przy skórze suchej, szorstkiej i wrażliwej. Używany jest w produkcji olejków do ciała, kremów na noc i na dzień, kremów do ciała, toników do twarzy, masek ziołowych i preparatów przeciwsłonecznych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *