Saponiny

Saponiny

Saponiny są glikozydami trójterpenów. Tworzą z wodą trwałą pianę delikatnie oczyszczającą skórę. Ze względu na to działanie jedna z roślin, z której uzyskuje się saponiny, otrzymała nazwę mydlnica. Była ona kiedyś używana jako środek piorący (sapo = mydło). Bardzo dużo saponin zawierają agawy i palmy jukka. Saponiny usuwają śluz, mają też działanie resorbujące oraz odwadniające. Substancje należące to tej grupy związków wykazują również właściwości antybiotykowe i przeciwgrzybicze, co jest szczególnie istotne w pielęgnacji stóp. Saponiny występują także w wyciągach z kasztanowca zwyczajnego, brzozy i kory mydioki, tzw. wiórków panamskich (Ouillaja saponaria). Niektóre saponiny są silnie toksyczne.

Kasztanowiec zwyczajny rośnie na terenie Persji, Himalajów, Kaukazu i Europy. Wysuszone nasiona zawierają escynę i eskulinę zapobiegające gromadzeniu się wody w tkankach i działające tonizująco na ściany żył. Wzmacniają też ścianki naczyń krwionośnych, pobudzają krążenie krwi, a tym samym powrót krwi do serca. Dzięki stabilizowaniu ścianek naczyń włosowatych do tkanek przenika mniej wody. Działanie to określane jest jako przeciwwysiękowe. Im większa jest zawartość wody w osoczu, tym lepiej odprowadzane są toksyny pozostałe z przemiany materii. Wyciągi z kasztanowca zwyczajnego dodane do preparatów do kąpieli stóp, kremów do stóp i lotionów do nóg chronią przed powstawaniem żylaków i zastojów żylnych. Zapobiegają też powstawaniu obrzęków i dlatego dodawane są do różnego rodzaju kąpieli.

Proszę odnieść się do następującej sytuacji: jedna z pacjentek pracuje jako sprzedawczyni i cały dzień musi stać. Wieczorem często ma zmęczone, „ciężkie” nogi. Przyjaciółka radzi jej, aby zastosowała wilgotne, chłodne okłady z kasztanowca zwyczajnego. Ona jednak nie jest do tego przekonana.

Do przygotowania preparatów kosmetycznych używane są także liście, kora, pąki i sok z brzozy. Uzyskiwany wiosną sok jest bogaty we fruktozę, fosforan wapnia i kwas jabłkowy. Sok brzozowy pobudza krążenie krwi w brodawkach włosa i dlatego przypisuje się mu działanie przyspieszające porost włosów. Stosowany jest także jako substancja zapachowa.

Kora mydłoki (wiórki panamskie, Quillaja saponaria) pozyskiwana jest z wiecznie zielonego drzewa o wysokości 10-18 metrów i występującego w Ameryce Południowej. Jego kora zawiera do 10% saponin i kiedyś używano jej jako środka piorącego. Obecnie wyciągi z niej stosowane są jako dodatek do płynów do płukania jamy ustnej, past i proszków do czyszczenia zębów i płynów do włosów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *