Węglowodany cz.2

Guma guarowa to gumopodobny polisacharyd, który po rozpuszczeniu w wodzie tworzy gęstą ciecz. Jest on stosowany między innymi do zagęszczania dezodorantów w sztyfcie, ponieważ uniemożliwia rozpływanie się sztyftu. Guma tragakantowa również jest polisacharydem gumopodobnym. Stosowana jest jako środek zagęszczający w pastach do zębów i wiążący w pudrach kompaktowych.

Skrobia odkładana jest w postaci tzw. ziaren skrobiowych w nasionach zbóż, ziemniakach i roślinach strączkowych. Skrobia i jej pochodne są polisacharydami roślinnymi zbudowanymi z cząsteczek glukozy. Skrobie są miałkim białym proszkiem, trzeszczą między palcami podczas rozcierania. Wyróżnia się różne rodzaje skrobi: ryżową, kukurydzianą, pszenną i ziemniaczaną. O zastosowaniu poszczególnych gatunków skrobi w preparatach kosmetycznych decyduje wielkość ziaren. Skrobia ryżowa ma najmniejsze ziarna a ziemniaczana największe. Skrobie ryżową i kukurydzianą dodaje się jeszcze czasami do kremów depilacyjnych i pudrów do ciała. Tego typu pudry mają dużą zdolność absorpcji potu i łoju. Dobrze trzymają się na skórze. Skrobia ryżowa poza tym bardzo dobrze matuje. Ponieważ skrobie w wilgotnym środowisku stanowią doskonałą pożywkę dla mikroorganizmów, preparaty na ich bazie muszą być konserwowane odpowiednimi środkami.

Dekstrany wytwarzane są przez mikroorganizmy (sinice) z sacharozy. W dużych stężeniach tworzą z wodą roztwory o znacznej lepkości. Dekstrany poprawiają konsystencję pomadek do ust i ochronnych, kremów i past do zębów.

Kwas hialuronowy to mukopolisacharyd łączący ze sobą włókna kolagenowe i elastynowe w skórze właściwej. Przedrostek muko- oznacza śluz. Kwas hialuronowy tworzy z wodą gęsty śluz lub żel. Jest w stanie związać od tysiąca do czterech tysięcy razy więcej wody niż wynosi jego masa. Już 1% roztwór wodny kwasu hialuronowego ma właściwości żelujące. Kwas hialuronowy uzyskiwany jest z kogucich grzebieni i pępowiny człowieka lub wytwarzany biotechnologicznie z błon komórkowych paciorkowców (streptokoków). Kwas hialuronowy to jeden z najważniejszych naturalnych składników nawilżających. Stosowany jest w preparatach kosmetycznych jako regulator stopnia nawilżenia skóry i czynnik żelujący, nie wchłania się w naskórek, ma działanie wyłącznie powierzchowne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *