Właściwości pudru

Właściwości wygładzające pudru można zwiększyć przez dodanie stearynianów cynku, glinu i magnezu lub talku. Przyczepność do skóry można poprawić za pomocą skrobi kukurydzianej i ryżowej, stearynianów, alkoholu cetylowego, lanoliny kosmetycznej czy wazeliny. Puder dobrze się rozprowadza, jeśli zawiera kwas krzemowy lub talk.    Zdolność do absorpcji łoju i potu zwiększa się wraz  z dodatkiem węglanu magnezu lub wapnia, skrobi albo glinki kaolinowej.

Domieszki białych pigmentów, np. dwutlenku tytanu, tlenku cynku czy węglanu wapnia decydują o sile krycia pudru. Wyjątek stanowi mikronizowany dwutlenek tytanu, który nie ma właściwości kryjących i jest stosowany jako składnik pudrów przezroczystych (transparentnych) i półprzezroczystych (typu translucent). Związki miki i tytanu oraz mikrocząsteczki poliamidu zapewniają opalizację i optycznie wyrównują nierówności skóry. Ochładzające działanie pudru polega na zwiększeniu powierzchni oddającej ciepło. Uczucie chłodu zwiększają m.in. skrobia i stearyniany.

Pigmenty w preparatach do makijażu. Pigmenty są podstawowymi składnikami kolorowych kosmetyków. Są to barwne proszki nierozpuszczalne w wodzie i w tłuszczach, które podczas mieszania rozprowadza się w podłożu, np. emulsji lub mieszance tłuszczu i wosku. Ponieważ pigmenty nie rozpuszczają się w podłożu, preparaty do makijażu dobrze pokrywają barwę skóry.

Pigmenty perłowe i powstawanie ich koloru. Pigmenty perłowe nadają skórze metaliczny odcień. Zbudowane są z grubych warstw nierównomiernych i dzięki temu, inaczej niż pigmenty białe i kolorowe, odbijają padające na skórę światło. Mieniące się kolory powstają przez nakładanie się fal świetlnych. Mimo metalicznego vvyglądu te pigmenty nie są szkodliwe dla skóry.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *