Kolagen i elastyna

Naturalny, rozpuszczalny kolagen (tropokolagen) ekstrahuje się ze skóry cieląt. Zwiększa on zdolność naskórka do zatrzymywania wilgoci, nawet przy bardzo suchym powietrzu, ponieważ może wiązać dużo wody. Kolagen jest związkiem wielkocząsteczkowym, który nie jest w stanie przenikać do skóry właściwej i dlatego nie może wyrównać niedoboru rozpuszczalnego kolagenu narastającego wraz z wiekiem. Naukowcy próbują pobudzić wytwarzanie kolagenu w skórze właściwej za pomocą aminokwasów z ziaren grochu, soi, planktonu i witaminy C. Związki te mają stymulować syntezę kolagenu przez system immunologiczny, podobnie jak podczas gojenia się ran. MPC to kompleks peptydów mlekowych, którego zadaniem jest rozpoznawanie i usuwanie niedoborów skóry. Fitodermina zawiera aminokwasy i    białka soi, które mają zapobiegać procesom starzenia się kolagenu w skórze właściwej, wywołanym działaniem promieni: UV. MPC i fitodermina należą do nowej generacji preparatów opóźniających proces starzenia, do tzw. kosmeceutyków.

W kosmetyce stosuje się przede wszystkim preparaty proteinowe rozpuszczalne w wodzie. Prawie wszystkie białka, mimo że mają większą lub mniejszą zdolność zatrzymywania wody, są nierozpuszczalne, a pod wpływem wilgoci jedynie pęcznieją. To sprawia, że konieczne jest przekształcenie ich w postaci rozpuszczalne, którymi są hydrolizaty, produkty otrzymywane z naturalnych białek w wyniku procesu hydrolizy. Polega ona na pocięciu dużych molekuł białka na mniejsze cząsteczki. Hydroliza nie może być prowadzona dowolnie, gdyż działanie kosmetyczne produktu zależy przede wszystkim od wielkości powstających cząsteczek. Hydrolizaty białek różnią się zdolnością wchłaniania i zatrzymywania wody, właściwościami filmotwórczymi i powinowactwem do keratyny naskórka, warunkującym trwałość tworzonego filmu. Hydrolizaty chronią skórę, dlatego do poprawy tolerancji skóry i błon śluzowych na działanie środków myjących dodaje się je do mydeł, stałych i płynnych syndetów, płynów do kąpieli i szamponów. Produkty konsensacji kwasów tłuszczowych i białek (np. hydro-lizowanego kolagenu) są łagodnymi środkami powierzchniowo czynnymi dodawanymi do żeli myjących. Hydrolizaty keratyny stosowane są przede wszystkim w preparatach do pielęgnacji włosów. Poprawiają strukturę włosa (regenerują uszkodzenia), wygładzają i nawilżają zewnętrzne warstwy łodygi.

Elastyna uzyskiwana jest z więzadeł karkowych krów. Hydrolizaty elastyny, podobnie jak kolagen, zatrzymują wodę w naskórku i w ten sposób chronią skórę przed wysuszeniem. Dzięki niej włosy lepiej się rozczesują. W ostatnich latach hydrolizaty protein pochodzenia zwierzęcego (kolageny i elastyny) zastępowane są hydrolizatami protein roślinnych (pszenicy, owsa, soi itp.). Przyczyną tego są zarówno trendy proekologiczne skierowane na minimalizację wykorzystywania w kosmetyce produktów pochodzenia zwierzęcego, jak i obawa przed BSE (chorobą wściekłych krów). Pewną popularność zyskały, łatwe do wykorzystania marketingowego, hydrolizaty protein jedwabiu naturalnego i pochodzących z organizmów morskich.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *