Płynne woski

Oprócz twardych, stałych wosków w kosmetyce wykorzystuje się także tzw. płynne woski, do których zaliczamy estry tłuszczowe o płynnej konsystencji (w temperaturze pokojowej). Mogą to być estry kwasów i alkoholi tłuszczowych zawierające wiązania podwójne lub rozgałęzienia struktury, a także np. estry kwasów tłuszczowych z krótkołańcuchowymi alkoholami (np. izopropanolem lub etanolem).

Są one często stosowanym składnikiem preparatów do pielęgnacji skóry, ponieważ ułatwiają rozsmarowywanie kosmetyków na skórze, mają bardzo dobre właściwości emoliencyjne, zmniejszają przezskórną utratę wody nie wykazując przy tym cech ciągłej okluzji, nie pozostawiają na skórze tłustego połysku. Ciekłe woski są też stosowane jako rozpuszczalnik dla innych lipofilowych składników kosmetyków.

Alkohole tłuszczowe sprawiają, że skóra jest miękka i gładka. W kosmetykach stosuje się przede wszystkim alkohole cetylowy, stearynowy, laurynowy oraz mirystynowy. Nie mają one tak intensywnego zapachu jak pochodne lanoliny i nie pozostawiają na skórze lepkiej warstwy. Alkohole tłuszczowe są, obok olejów parafinowych, podstawą wielu olejów oczyszczających i hydrofilowych.

Cholesterol i jego estry (siarczan cholesterolu) występują w cemencie międzykomórkowym oraz ludzkim łoju, dlatego chętnie stosowane są w emulsjach kosmetycznych. Cholesterol stosowany w kosmetykach łatwo wnika w warstwę rogową naskórka, uzupełnia lipidy cementu, normalizuje przezskórną utratę wody i uelastycznia naskórek. Sterole roślinne (fitosterole) występują we frakcjach niezmydlanych olejów roślinnych, ich działanie kosmetyczne jest takie samo jak działanie cholesterolu. Cholesterol i fitosterole są doskonałymi emulgatorami W/O.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *