Alkohole wielowodorotlenowe

Alkohole wielowodorotlenowe

W alkoholach wielowodorotlenowych dwa lub więcej atomów wodoru jest zastąpionych grupami hydroksylowymi (grupy OH). Glikol, środek rozmrażający, jest alkoholem dwuwodorotlenowym. Jego cząsteczka zawiera dwie grupy OH i dlatego dodaje się w nazwie sylabę di-. W kosmetyce stosowana jest często pochodna propanu – propandiol (glikol propylenowy) i pochodna butanu – butandiol (glikol butylenowy). Glikole propylenowy i butylenowy są przezroczystymi, higroskopijnymi cieczami. Ponieważ w stężeniu większym niż 5% mocno przyciągają wodę, stosowane są w kremach i preparatach oczyszczających jako związki zatrzymujące wodę i jako zmiękczacze. Jednym z nowych związków jest hydrolit-5, pentandiol (glikol pentylenowy). Dodany do kremów ma poprawiać zdolność skóry do zatrzymywania wilgoci i tym samym zwiększać stopień nawilżenia naskórka.

Najbardziej znanym alkoholem jest gliceryna (glicerol lub propantriol), która ma trzy grupy wodorotlenowe. Gliceryna jest przezroczystą cieczą o konsystencji syropu i słodkawym smaku. Trzy grupy wodorotlenowe w cząsteczce gliceryny sprawiają, że jest bardzo higroskopijna. Gliceryna jako dodatek do kremów, toników do twarzy i wód po goleniu może zatrzymywać wilgoć w skórze. Jeśli jednak preparat zawiera jej zbyt dużo, pozostawia na skórze lepki ślad.

Wszystkie preparaty, które należy chronić przed wyschnięciem, np. żele pod prysznic, pasty do zębów, kremy do golenia i do rąk, toniki do twarzy, balsamy do ciała i hydrożele, zawierają glicerynę i(lub) inne alkohole wielowodorotlenowe. Mówimy wtedy, że alkohol wielowodorotlenowy pełni funkcję humektanta. Gliceryna poprawia właściwości powlekające emulsji typu- O/W i mydeł. Na rynku dostępny jest 85% roztwór gliceryny (15% to woda). W stężeniach wyższych niż 30% gliceryna może podrażniać skórę w wyniku odciągania wody.

Sorbitol (heksanoheksaol) jest alkoholem wielowodorotlenowym. Zawiera sześć grup wodorotlenowych. Jego higroskopijność jest nieco słabsza od gliceryny. Handlową postacią sorbitolu jest wodny roztwór o stężeniu około 70%. Używany jest jako środek nawilżający i humektant. Roztwory sorbitolu są słodkie. Cukierki z mięty pieprzowej i gumy do żucia bez cukru słodzi się właśnie sorbitolem.

Alkoholem, spełniającym ważną rolę w kosmetyce jest d-pantenol. Jest on prekursorem kwasu pantotenowego i jako prowitamina Bs zaliczany jest do witamin. Pantenol wnika w naskórek i skórę właściwą, a także w łodygę i korzeń włosa. Łagodzi podrażnienia słoneczne, zmniejsza zaczerwienienie skóry. Z tego powodu dodawany jest do wielu preparatów po opalaniu. Stosowany jest również w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów, gdyż poprawia zdolność zatrzymywania wody przez keratynę skóry i włosa. Pantenol pobudza, procesy podziału komórek warstwy podstawnej, co przyczynia się do szybszej regeneracji naskórka.

Oprócz alkoholi wielowodorotlenowych, nawilżenie naskórka poprawiają także substancje okluzyjne, wytwarzające powłokę zatrzymującą ciepło i wilgoć, np. parafiny. Substancje zbliżone budową do składników naturalnej warstwy hydrolipidowej skóry, np. alkohole tłuszczowe, poprawiają zdolność skóry do zatrzymywania wilgoci.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *