Alkohole jednowodorotlenowe

Alkohole jednowodorotlenowe

Alkohole jednowodorotlenowe są rozpuszczalnikami dla substancji czynnych, barwników i substancji zapachowych. Wymienione substancje trudno lub wcale nie rozpuszczają się w wodzie. Alkohole jednowodorotlenowe rozpuszczają tłuszcze i działają dezynfekująco, dlatego dodawane są do toników do cery przetłuszczonej i trądzikowej oraz do toników do włosów przy skórze przetłuszczonej, ze skłonnością do tłustego łupieżu. Alkohole jednowodorotlenowe zawarte w wodach po goleniu zapobiegają zakażeniom skóry podrażnionej goleniem.

Alkohole jednowodorotlenowe poprawiają też przepływ krwi w naczyniach włosowatych skóry. Ponieważ szybko odparowują, co wymaga poboru ciepła, pozostawiają na skórze przyjemne uczucie chłodu i świeżości. Właściwość ta wykorzystywana jest w wodach po goleniu, tonikach do włosów i skóry głowy, wodzie kolońskiej i dezodorantach w sprayu.

Mimo że sprzedaż etanolu obłożona jest wysokimi podatkami, stosuje się go często do produkcji preparatów kosmetycznych. Zawierają go toniki, wody po goleniu, toniki do włosów i skóry głowy, lakiery i pianki do włosów, niektóre preparaty przeciwsłoneczne i po opalaniu, niektóre do makijażu oraz perfumy i wody zapachowe. Jako środek dezynfekujący najlepsze działanie ma 70% roztwór etanolu, tzn. 70% etanolu i 30% wody. Preparat, który zawiera więcej niż 15% etanolu jest zabezpieczony przed drobnoustrojami chorobotwórczymi i nie musi być konserwowany innymi substancjami. Do produkcji preparatów kosmetycznych stosuje się etanol skażony. Lista dopuszczalnych składników jest określona ustawowo. Skażony etanol nie nadaje się do spożycia.

Podczas gdy czysty etanol ma przyjemny owocowy zapach, izopropanol, kolejny alkohol jednowodorotlenowy i rozpuszczalnik kosmetycznych substancji czynnych, ma nieprzyjemny „szpitalny” zapach. Z tego powodu izopropanol nie nadaje się do rozpuszczania olejków zapachowych. Już w roztworze 50% działa dezynfekująco i lepiej od etanolu rozpuszcza tłuszcze. Izopropanol stosowany jest miejscowo jako środek dezynfekujący oraz w produktach przeciwtrądzikowych. Preparaty do masażu i lecznicze toniki do włosów i skóry głowy produkowane są na bazie wodnego roztworu izopropanolu. Stosuje się go również jako rozpuszczalnik żywic syntetycznych w piankach i lakierach do włosów.

Kolejnym ważnym alkoholem stosowanym w preparatach kosmetycznych jest butanol. Służy do rozpuszczania barwników w lakierach i zmywaczach do paznokci.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *