Olejek rozmarynowy, waniliowy, różany

Rozmaryn, podobnie jak mięta, paczulka wonna i lawenda, zaliczany jest do rodziny roślin wargowych. Rozmaryn pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Olejek eteryczny pozyskiwany jest z kwitnącej rośliny podczas destylacji parą wodną. Uzyskana esencja ma mocny, leśny zapach podobny do kamfory. Olejek rozmarynowy wpływa stymulująco na ośrodkowy układ nerwowy. Stosowany przy zmiennych nastrojach rozjaśnia umysł. Rozmaryn poprawia koncentrację i samopoczucie. Olejek zawiera: borneol, eukaliptol, cineol (alkohole), octan bornylu (ester), kamfen, pinen, dipenten (terpeny) i kamforę. Esencja rozmarynowa wykorzystywana jest w kosmetyce do kąpieli i kompresów, w olejkach do masażu, kremach do pielęgnacji stóp, wodach do skóry głowy oraz jako dodatek do nalewki francuskiej. Działa ona rozgrzewająco i poprawia krążenie krwi, szczególnie jeśli skóra jest źle ukrwiona. Działanie dezynfekujące rozmarynu wykorzystywane jest w wodach po goleniu i tonikach do twarzy dla skóry tłustej i trądzikowej.

Wanilia należy do rodziny storczykowatych. Olejek eteryczny pozyskiwany jest za pomocą rozpuszczalników lub podczas ekstrakcji alkoholem. Zapach wanilii jest słodki, ciepły, balsamiczny. Wpływa uspokajająco i łagodząco. Strąki wanilii są źródłem aldehydu waniliny, która nadaje się do perfumowania kremów do twarzy i ciała, do kąpieli i lamp zapachowych. Wykorzystywana jest również jako substancja zapachowa w produkcji perfum. Wanilinę bez trudu można wyprodukować syntetycznie. Wanilią aromatyzuje się słodkie potrawy (desery), lody, czekoladę oraz napoje. Kilogram absolutu waniliowego kosztuje około 14 000 złotych, natomiast syntetycznej waniliny około 60 zł.

Różę zalicza się do rodziny różowatych pochodzących ze Wschodu. Gatunki róż, z których uzyskuje się olejki eteryczne, są krzaczaste i mają drobne, różowe kwiaty. Olejek różany otrzymuje się metodą destylacji z parą wodną ze świeżych kwiatów, które zbiera się o świcie. Olejek różany należy do najdroższych i najcenniejszych substancji zapachowych. Za pomocą metody head space odtworzono czysty kwiatowy zapach różany. Zapach ten pobudza zmysły i łagodzi objawy depresji. W jego skład wchodzą min. cytroneol, rodinol, alkohol fenyloetylowy, geraniol, linalool, nerol, eugenol, farnezol, terpeny, różne kwasy i aldehydy. Olejek różany ma działanie przeciwzapalne i tonizujące. W preparatach kosmetycznych wykorzystywane są zarówno woda różana, jak i olejek. Woda różana dodana do toników do twarzy, kremów lub kompresów ochładza skórę, ma delikatne działanie tonizujące, dezynfekujące i ściągające. Olejek różany przetwarzany jest w olejkach do masażu i do aromaterapii.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *