Liposomy

Liposomy

Cząsteczki substancji powierzchniowo czynnych układają się w wodzie w swoiste struktury zwane micela-mi. W odpowiednio dobranych mieszaninach niepolarnych substancji powierzchniowo czynnych mogą powstawać micele tworzące bardzo złożone układy przestrzenne, zamykające się samoistnie w formę kuleczek, które nazywamy liposomami. Ich … Zobacz

Lecytyna – ceramidy

Lecytyna jest fosfolipidem, z którego zbudowane są m.in. błony komórkowe człowieka, zwierząt i roślin. Cząsteczka lecytyny powstaje w wyniku estryfikacji gliceryny, alkoholu trójwodorotlenowego, dwoma kwasami tłuszczowymi oraz pochodną kwasu fosforowego. Ze względu na swoje właściwości powierzchniowo czynne stosowana jest w … Zobacz

Płynne woski

Oprócz twardych, stałych wosków w kosmetyce wykorzystuje się także tzw. płynne woski, do których zaliczamy estry tłuszczowe o płynnej konsystencji (w temperaturze pokojowej). Mogą to być estry kwasów i alkoholi tłuszczowych zawierające wiązania podwójne lub rozgałęzienia struktury, a także np. … Zobacz

Lanolina

Lanolinę uzyskuje się podczas obróbki wstępnej i oczyszczania wełny owczej. Ta żółta masa o konsystencji maści jest wydzieliną gruczołów łojowych owiec. Lanolina może absorbować dwa razy tyle wody, ile wynosi jej objętość. Ze względu na te właściwości lanolina, alkohole lanolinowe … Zobacz

Lipidy – woski

Lipidy – woski

Istotnymi surowcami do produkcji preparatów kosmetycznych są, oprócz triglicerydów, inne lipidy. Należą do nich płynne i stałe woski, alkohole tłuszczowe, lanolina i jej pochodne, cholesterol i inne sterole, lecytyna, ceramidy i inne.

Woski są produktami naturalnymi pochodzenia … Zobacz

Lipidy (tłuszcze i oleje naturalne) cz.3

Ze względu na budowę chemiczną olej z jojoby nie jest, mimo swojej nazwy (olej), prawdziwym tłuszczem, ale płynnym woskiem. Nasiona meksykańskiego krzewu jojoby zawierają około 50% płynnego bezzapachowego wosku. Z chemicznego punktu widzenia olej z jojoby jest mieszaniną estrów nienasyconych … Zobacz

Lipidy (tłuszcze i oleje naturalne) cz.2

Oleje roślinne zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe wpływają na czynność skóry. Pierwszy zakres działania jest czysto fizykochemiczny – kwasy wielonienasycone utrzymują prawidłową płynność błon komórkowych i lipidów cementu międzykomórkowego. Kwasy wielonienasycone z grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (lonolo-wy, 7-linolenowy, arachidonowy i … Zobacz

Lipidy (tłuszcze i oleje naturalne) cz.1

Lipidy (tłuszcze i oleje naturalne)
W preparatach kosmetycznych oprócz parafin stosowane są przede wszystkim tłuszcze i oleje pochodzenia roślinnego, a także substancje tłuszczopodobne. Tłuszcze naturalne (lipidy) i niektóre substancje tłuszczopodobne (lipoidy), np. woski, należą do związków chemicznych z grupy estrów.… Zobacz

Kwasy owocowe (AHA) cz.2

Falisty układ warstwy komórek podstawnych staje się z wiekiem coraz bardziej płaski. Dzięki regularnemu stosowaniu preparatów zawierających słabo stężone (3-5%) kwasy owocowe o pH przyjaznym dla skóry (4-5,5) można w ograniczonym stopniu odbudować strukturę papilarną. Znacznie silniej od kremów czy … Zobacz

Kwasy owocowe (AHA) cz.1

tmp4276-1Kwasy owocowe (AHA)

Kwasy owocowe stały się w ostatnich latach coraz bardziej popularne jako mniej lub bardziej delikatne środki złuszczające. Ich działanie kosmetyczne nie jest jednak takie nowe. Kwas mlekowy był od dawna stosowany w kremach i lotionach do ciała … Zobacz